De maanden maart t/m juli zijn voor dierenhulporganisaties zoals dierenambulances en opvangcentra druk. Dit komt door het broedseizoen waar veel meldingen binnen komen over vogels in nood. Niet altijd heeft een vogel hulp nodig, daarover meer in dit artikel.
Als mens vinden wij een vogel die ”piept” op de grond al snel zielig. Je gevoel zegt dan het dier mee te nemen naar huis of te voeren. Hieronder staan een aantal praktische tips, zodat je weet wanneer je wel hulp kan bieden.
Een vogel alleen heeft niet altijd direct hulp nodig.
Vogels hebben in de meeste gevallen de hulp van de mens niet nodig. De mens is vaak de grootste bedreiging voor vogels.
Jonge vogels op de grond
Waar veel meldingen over binnenkomen zijn jonge vogels op de grond. Melders hebben een vogel gezien die op de grond hupt en niet kan vliegen. Omdat ze bang zijn dat een kat de vogels pakt willen ze helpen en het dier naar de opvang (laten)brengen.
Vogels zoals koolmezen, merels en kraaien worden door hun ouders gevoerd. Ze blijven in hun nest tot ze zover zijn om zelfstandig de wereld te kunnen gaan ontdekken. Soms is een dier wel al uit het nest maar kan nog niet ver genoeg vliegen.
De ouders zullen dan de jonge vogel op de grond voeren. Als je een jong ziet en je loopt erheen dan zal je gekrijs horen van andere vogels. Dat zijn de ouders die zeggen; ” laat mijn kind met rust”. Sommige vogels zullen zelfs laag over je heen vliegen. Dit is hoe ze katten wegjagen. Katten zitten niet te wachten op de scherpe punten van een snavel op hun kop en zullen weglopen.
Een jong kan niet lang zonder eten
Een jonge vogel kan niet lang zonder eten. Als hij dus verzwakt is en stil ligt is het niet goed. Als het dier rond hupt en van je weg gaat zijn de ouders nog in de buurt en voeren hun kind.



Advies vragen, bij twijfel
Twijfel je of een jong dier hulp nodig heeft? Neem dan contact op met de lokale dierenambulance. Weet je niet welke dat is? Tip: gebruik Google en type dierenambulance + woonplaats in. In de meeste gevallen krijg je de dierenambulance in de buurt naar voren.
Leg aan de dierenambulance de situatie uit. Soms komt de dierenambulance wel kijken maar nemen ze de vogel niet mee. Dit heeft er alles mee te maken dat gezonde dieren niet in een opvang horen. Dit gaat ten koste van de capaciteit en helpt een gezond dier niet.
Broedseizoen
Het broedseizoen loopt globaal vanaf medio maart tot medio juli. Gedurende de periode dat vogels hun nest maken en broeden zijn ze beschermd. Niemand mag de dieren verstoren. Dat is heel praktisch; niet maaien naast een nest, geen bomen kappen waar vogels in zitten, de dakgoot niet vervangen als daar een nest in zit.
Voor bedrijven is dit vaak ook een probleem. Een vogel kan namelijk een deel van een bedrijf stil leggen. Als een vogel zijn nest in een hijskraan maakt, zal deze hijskraan buiten werking moeten tot het nest leeg is. Bedrijven nemen daarom ook vaak maatregelen. Zo zetten ze roofvogels in en allerlei technische middelen om te zorgen dat vogels geen nest gaan maken.
Op de pagina www.vogelhulp.nl/broedseizoen lees je meer over het broedseizoen.
Nesten en eieren beschermd
Zowel de nesten als de eieren zijn gedurende de broedperiode beschermd. Dit is geregeld in de wet natuurbescherming.
